E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ευρωπαϊκή χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο για την υγεία των γυναικών

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με περισσότερους από 147.000 συμμετέχοντες από 143 χώρες και περιοχές

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/7/2024 | 10:18

Η ευρωπαϊκή χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο για την υγεία των γυναικών
Φωτογραφία από Tima Miroshnichenko

Ένας δείκτης που εξετάζει την υγεία των γυναικών παγκοσμίως διαπίστωσε ότι η προληπτική υγειονομική περίθαλψη των γυναικών είναι χαμηλή και κατέταξε τις χώρες με βάση διάφορους παράγοντες.

Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη για την υγεία των γυναικών, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση σε παγκόσμιο δείκτη, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που η εταιρεία Hologic δημοσίευσε τον Δείκτη Υγείας Γυναικών, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε με περισσότερους από 147.000 συμμετέχοντες από 143 χώρες και περιοχές. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν το 2022 και αναλύθηκαν το 2023.

Υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης για περισσότερη έρευνα και πόρους αφιερωμένους σε συγκεκριμένα ζητήματα υγείας των γυναικών, όπως η έμμηνος ρύση ή η εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, η femtech, η οποία είναι τεχνολογία που απευθύνεται στην υγεία των γυναικών, προσέλκυσε μόλις το 2% της χρηματοδότησης επιχειρηματικών συμμετοχών που διατέθηκε για ολόκληρο τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Deloitte.

Η χώρα ξεκίνησε ένα σχέδιο δράσης με 40 μέτρα ειδικά για την υγεία των γυναικών το 2017. Η Γερμανία, η Δανία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία ήταν οι άλλες χώρες της ΕΕ μεταξύ των 10 κορυφαίων στον κόσμο για την υγεία των γυναικών.

Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η συναισθηματική υγεία και η επισιτιστική ασφάλεια. Συνολικά, η έκθεση διαπίστωσε ότι η υγεία των γυναικών, ωστόσο, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι «οι γυναίκες δεν είναι καλύτερα σήμερα από ό,τι ήταν το πρώτο έτος της έρευνας, που διεξήχθη το 2020 στο απόγειο της πανδημίας COVID-19».

Αλλα ενδιαφέροντα ευρήματα

Μια ανησυχητική στατιστική διαπίστωσε ότι μία στις τέσσερις γυναίκες έχει προβλήματα υγείας που τις εμποδίζουν να κάνουν κανονικές δραστηριότητες.

Οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο λυπημένες, πιο θυμωμένες και πιο αγχωμένες σε σύγκριση με τις γυναίκες στην ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 32 τοις εκατό των Βρετανών γυναικών ανέφεραν ότι αισθάνονται θλίψη, σε σύγκριση με το 26 τοις εκατό των γυναικών στην ΕΕ. Περίπου το 39 τοις εκατό αισθάνθηκε άγχος την προηγούμενη μέρα, ενώ ήταν 34 τοις εκατό για εκείνους από την ΕΕ.

«Πρέπει να κάνουμε πολύ πρόοδο όσον αφορά, θα έλεγα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την προληπτική υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε στο Euronews Health η Janet Lindsay, διευθύνουσα σύμβουλος της Wellbeing of Women.

"Υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο χάσμα στην υγεία των φύλων. Νομίζω ότι για πολύ καιρό, η υγειονομική περίθαλψη γυναικών και κοριτσιών παίζει δεύτερο βιολί", πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την 37η θέση από τις 143 χώρες που περιλαμβάνονται στον δείκτη.

Η έκθεση υπογράμμισε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες στην ΕΕ έχουν νοσήσει

Μία στις πέντε γυναίκες λέει ότι υποβλήθηκε σε εξετάσεις για καρκίνο. Όσον αφορά τον διαβήτη, το 24 τοις εκατό των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν υποβληθεί σε έλεγχο για αυτόν την ίδια περίοδο. Οι βαθμολογίες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σχεδόν ισοδύναμες.

Λιγότερες από μία στις δέκα γυναίκες έχουν ελεγχθεί για σeξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή λοιμώξεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για HIV, καρκίνο και στειρότητα. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα στα είκοσι.

«Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, η άνοια και ο διαβήτης, που μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα εξουθενωτικές, είναι τόσο σημαντικό οι γυναίκες και τα κορίτσια να έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις και προληπτικούς ελέγχους», είπε η Lindsay, προσθέτοντας ότι η προσοχή που δίνεται στην υγεία των γυναικών θα ήταν επωφελής για την οικονομία και την κοινωνία.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ξοδεύουμε πολύ περισσότερα στην έρευνα για την υγεία των γυναικών και ότι χρειάζονται χρήματα για να βοηθήσουμε στην καινοτομία στη διάγνωση και την πρόληψη, καθώς και στις θεραπείες», είπε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι να προσθέσεις στη διατροφή σου, αν θες να χάσεις βάρος

Body+Mind 08.09.2024
Νέα έρευνα αποθεώνει αυτήν την ευεργετική τροφή

Γιατί και πώς εμφανίζεται η ψαλίδα στα μαλλιά μας

Body+Mind 08.09.2024
Η απλή μέθοδος για να την προλάβεις

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 08.09.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Ερευνητές αποκάλυψαν: Τι όνειρα βλέπουν τα σκυλιά;

Pets 08.09.2024
Μάθε τι βλέπει ο σκύλος σου στον ύπνο του

Μπορεί τελικά η διατροφή να σου προκαλέσει ακμή;

Body+Mind Χτες
Αν και η διατροφή δεν είναι η μοναδική αιτία της ακμής, οι επιλογές που κάνουμε μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός μας.

Μια βιβλιοθήκη μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 1300 μέτρων

Ταξίδια Χτες
Η Biblioteca del Lupo δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο

Τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν το Σεπτέμβριο

Σπίτι Χτες
Για να γεμίσεις το χώρο σου με υπέροχα χρώματα!

Κακοσμία στόματος: Τροφές που την προκαλούν

Body+Mind Χτες
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις

Ευχάριστα νέα για όσους έχουν φαλάκρα

Body+Mind Χτες
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια σπουδαία ανακάλυψη

Οι 5 πιο συχνές φράσεις των γονέων που πληγώνουν ένα παιδί

Family Χτες
Μπορεί να φαίνονται «αθώες» αλλά δεν είναι