E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο καλός είναι για την υγεία σου ο πρωινός καφές στο γραφείο

Τι αποκαλύπτει μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 Αμερικανοί συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 10/7/2024 | 09:00

Πόσο καλός είναι για την υγεία σου ο πρωινός καφές στο γραφείο
Φωτογραφία από Darina Belonogova

Δεν είναι είδηση ​​ότι το να κάθεσαι στο γραφείο όλη την ημέρα μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σου, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταστάσεων όπως η καρδιαγγειακή νόσος, σωστά;

Ο καφές μπορεί να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την καθιστική συμπεριφορά, έδειξε μια νέα μελέτη. Αλλά δεν πρέπει να σας εμποδίσει να κάνετε ενεργά διαλείμματα.

Θα μπορούσε όμως η κατανάλωση καφέ να προσφέρει μια απλή λύση για να αντισταθμίσει αυτούς τους κινδύνους;

Ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Soochow στην Κίνα διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 Αμερικανοί συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια, δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό BMC Public Health με κριτές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι άνθρωποι που κάθονταν πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα εμφάνισαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία από εκείνους που κάθονταν για λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα. Αλλά για τους ανθρώπους που δεν έπιναν καφέ, ακόμη και το να κάθονται για περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με αυξημένους κινδύνους για την υγεία.

Εν τω μεταξύ, η συνολική θνησιμότητα μειώθηκε σημαντικά στον πληθυσμό με την υψηλότερη κατανάλωση καφέ, ενώ η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα μειώθηκε με οποιαδήποτε ποσότητα καφέ. Οι ερευνητές όρισαν την υψηλή κατανάλωση ως ανώτερη από 540 γραμμάρια την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου τρία φλιτζάνια.

«Αυτή η μελέτη δείχνει μια αντισταθμιστική καρδιοπροστατευτική επίδραση ενός παρατεταμένου καθιστικού τρόπου ζωής (περισσότερες από έξι ώρες) με σημαντικά μειωμένο σχετικό κίνδυνο εμφάνισης CVC και θνησιμότητας σε σύγκριση με άτομα που κάνουν καθιστική ζωή που δεν το καταναλώνουν», δήλωσε η Δρ Faiza Bossy, Γαλλία- είπε στο Euronews Health ένας αγγειοπαθολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ο Bossy υπογράμμισε ότι η καθιστική συμπεριφορά -κάθισμα για περισσότερες από έξι ώρες χωρίς διαλείμματα 30 λεπτών- δεν ισοδυναμεί με έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Με άλλα λόγια, ο αθλητισμός δεν αντισταθμίζει τα αποτελέσματα ενός καθιστικού τρόπου ζωής, αν και εξακολουθεί να είναι ευεργετικό για την υγεία σας.

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που υπογραμμίζει τις πολλά υποσχόμενες επιπτώσεις του καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία. Προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη το 2022, η οποία αφορούσε δεδομένα της UK BioBank από πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα που παρατηρήθηκαν σε διάστημα 10 ετών, έδειξε ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα είχε οδηγήσει σε 10 έως 15 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακής ανεπάρκειας. και προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό.

Ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη συνδέθηκε με μειωμένες καρδιαγγειακές παθήσεις, εκτός από την καρδιακή ανεπάρκεια και την περιστατική αρρυθμία.

Μια υπόθεση είναι ότι ο καφές περιέχει υψηλά επίπεδα πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, βασικό παράγοντα για την καρδιαγγειακή νόσο.

Επιπλέον, αυτές οι πολυφαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Οι συγγραφείς από τη μελέτη BMC αναγνώρισαν αυτές τις ιδιότητες, αλλά σημείωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

"Ωστόσο, ο μηχανισμός με τον οποίο ο καφές μειώνει τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες είναι ασαφής. Πάνω από 1.000 ενώσεις μπορούν να βρεθούν στον καφέ", είπαν.

Ο Bossy σημείωσε ότι η ποιότητα του καφέ, η οποία δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στη μελέτη, επηρεάζει επίσης τις πολυφαινόλες. Το ρόφημα μειώνει επίσης τα τριγλυκερίδια που συνδέονται με τη χοληστερόλη, πρόσθεσε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι να προσθέσεις στη διατροφή σου, αν θες να χάσεις βάρος

Body+Mind 08.09.2024
Νέα έρευνα αποθεώνει αυτήν την ευεργετική τροφή

Γιατί και πώς εμφανίζεται η ψαλίδα στα μαλλιά μας

Body+Mind 08.09.2024
Η απλή μέθοδος για να την προλάβεις

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 08.09.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Ερευνητές αποκάλυψαν: Τι όνειρα βλέπουν τα σκυλιά;

Pets 08.09.2024
Μάθε τι βλέπει ο σκύλος σου στον ύπνο του

Μπορεί τελικά η διατροφή να σου προκαλέσει ακμή;

Body+Mind Χτες
Αν και η διατροφή δεν είναι η μοναδική αιτία της ακμής, οι επιλογές που κάνουμε μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός μας.

Μια βιβλιοθήκη μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 1300 μέτρων

Ταξίδια Χτες
Η Biblioteca del Lupo δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο

Τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν το Σεπτέμβριο

Σπίτι Χτες
Για να γεμίσεις το χώρο σου με υπέροχα χρώματα!

Κακοσμία στόματος: Τροφές που την προκαλούν

Body+Mind Χτες
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις

Ευχάριστα νέα για όσους έχουν φαλάκρα

Body+Mind Χτες
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια σπουδαία ανακάλυψη

Οι 5 πιο συχνές φράσεις των γονέων που πληγώνουν ένα παιδί

Family Χτες
Μπορεί να φαίνονται «αθώες» αλλά δεν είναι