Tα σπορέλαια και η ζημιά που κάνουν στον οργανισμό
Μια υγειονομική κρίση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες: Tα σπορέλαια και η ζημιά που κάνουν στον οργανισμό
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/7/2024 | 16:31
Είναι μια υφέρπουσα υγειονομική κρίση εδώ και δεκαετίες. Οι επιπτώσεις τους στην υγεία ποικίλλουν ανάλογα με τα λιπαρά οξέα που περιέχουν, από ποια φυτά προέρχονται και τον τρόπο επεξεργασίας τους.
Τα σπορέλαια, τα εξευγενισμένα βιομηχανικά λίπη, είναι σχεδόν αναπόφευκτα στη διατροφή μας.
Τα σπορέλαια είναι πανταχού παρόντα
Είναι πλέον πλήρως παρόντα σε όλα σχεδόν τα εξαιρετικά και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, από κρέας και γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης μέχρι σνακ, σοκολάτα και ζαχαροπλαστεία, έχοντας αντικαταστήσει τα λίπη ελιάς, φοίνικες και ζωικά σχεδόν σε όλα τα έτοιμα που αγοράζουμε.
Πολλοί γιατροί, οι ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες στις ΗΠΑ και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ωστόσο, συνιστούν την κατανάλωσή τους. Τα σπορέλαια είναι πλούσια σε ακόρεστα λίπη που συνδέονται με την ευζωία.
Αλλοι επιστήμονες αναφέρουν πως η κατανάλωσή τους συνδέεται με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα, οι αυτοάνοσες νόσοι, οι επιπτώσεις στη γνωστική και ψυχική υγεία, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις κ.ο.κ.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Να παρατηρούμε. Να ρωτάμε στα μαγαζιά τι λάδι χρησιμοποιεί ο μάγειρας και ρωτήστε ποια φαγητά πχ, δεν περιέχουν σπορέλαιο. Πάνω από όλα, διαβάστε τα συστατικά αυτών που αγοράζετε στα καταστήματα, κάτι που θα έπρεπε να κάνουμε ούτως ή άλλως.