E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί ολο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια

Νέα επιστημονική έκθεση αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότεροι νέοι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την αύξηση;

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 6/9/2024 | 11:01

Γιατί ολο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια
Φωτογραφία από Tembela Bohle

Τα εγκεφαλικά επεισόδια σε νεότερους ανθρώπους αυξάνονται, και αυτό είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία στην ιατρική κοινότητα. Οι λόγοι για αυτήν την αύξηση είναι πολυπαραγοντικοί.

Περισσότεροι νέοι άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έκθεση από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σε σύγκριση με τα ποσοστά πριν από περίπου μια δεκαετία, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% μόνο μεταξύ των Αμερικανών κάτω των 65 ετών. Ενώ οι ενήλικες 65 ετών και άνω εξακολουθούν να έχουν το υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων, η συχνότητα εμφάνισής τους παρέμεινε σταθερή στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report, επισημαίνει την αύξηση των παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, σε νεότερους ενήλικες ως την αιτία πίσω από τους αυξανόμενους αριθμούς.

Παρόλο που τα ποσοστά εγκεφαλικών στους νέους έχουν αυξηθεί, οι ερευνητές σημειώνουν ότι παραμένει σχετικά ασυνήθιστο οι νεότεροι ενήλικες να υποστούν εγκεφαλικό. Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες εγκεφαλικού σε άτομα ηλικίας 18 έως 44 ετών είναι 0,9%. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 3,8 για κάποιον που είναι από 45 έως 64 ετών

Υπέρταση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια και έχει παρατηρηθεί αύξηση της υπέρτασης ακόμη και σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Παχυσαρκία: Η αύξηση της παχυσαρκίας, ακόμη και σε νεότερες ηλικίες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Η παχυσαρκία σχετίζεται με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη.

Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ: Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, ιδιαίτερα για τους νέους.

Καθιστική ζωή και κακή διατροφή: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει πολλές ώρες καθιστικής ζωής (π.χ. δουλειά σε γραφείο, χρήση υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων) και η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών (π.χ. επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά), συμβάλλει στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στρες και ψυχολογική πίεση: Το χρόνιο στρες και η ψυχολογική πίεση μπορεί να επηρεάσουν την καρδιακή λειτουργία και να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο έντονος και γρήγορος τρόπος ζωής που είναι συχνός στους νέους, ειδικά σε αστικά κέντρα, συμβάλλει σε αυτό το πρόβλημα.

Αυξημένη χρήση ουσιών: Η χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες, που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση, συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων σε νέους ανθρώπους.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αύξηση των περιστατικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε νεότερους ανθρώπους μπορεί να οφείλεται και στη βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης και ελέγχου. Οι σύγχρονες τεχνολογίες επιτρέπουν την ανίχνευση πιο ήπιων μορφών εγκεφαλικού επεισοδίου που παλαιότερα μπορεί να μην είχαν διαγνωστεί. Υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Η προδιάθεση σε καρδιαγγειακά νοσήματα σε νεότερη ηλικία μπορεί να είναι επίσης ένας παράγοντας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χωριό του Ποπάι υπάρχει και βρίσκεται στην Ευρώπη ‑ Σκηνικό βγαλμένο από ταινία

Ταξίδια 19.09.2024
Το χωριό από την ταινία με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς είναι αληθινό

Οι Γαλλίδες ντύνονται 90`s: Πώς να το κάνεις σωστά

Style 19.09.2024
Η δεκαετία του 90 έχει πολλά στυλ και κυρίως, τρικλοποδιές

Το πανέμορφο χωριό που γυρίστηκαν πολλές ελληνικές ταινίες

Ταξίδια 19.09.2024
Φαίνεται πως οι παλιοί σκηνοθέτες είχαν μια αδυναμία σε αυτό το ελληνικό χωριό

Τι είναι το σύνδρομο του Οθέλλου;

Body+Mind 19.09.2024
Μοιάζει εξωπραγματικό αλλά είναι τραγωδία για τους πάσχοντες και τους συντρόφους τους

Φθινόπωρο στην Ιαπωνία: Μια εποχή μεταμόρφωσης και ομορφιάς

Ταξίδια Χτες
Το φθινόπωρο έχει χρώμα κόκκινο στην Ιαπωνία

Ποιο μέρος του σώματος μας δείχνει αν είμαστε υγιείς

Body+Mind Χτες
Πως υπολογίζουμε την γήρανση του οργανισμού μας

Τα trends που θα επικρατήσουν στα αξεσουάρ φέτος το φθινόπωρο

Style Προχτές
Το φθινόπωρο φέρνει νέες τάσεις με έμφαση στην πρακτικότητα και τη διαχρονικότητα

Τι προκαλεί η ακαταστασία στις γυναίκες;

Body+Mind Προχτές
Γιατί επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες;

Πώς περιποιούνταν το δέρμα της η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Style 16.09.2024
Δέρμα, φυσική κατάσταση, μαλλιά, όλα είχαν μικρά μυστικά

Πως συνδέεται το γέλιο με την υγεία των ματιών

Body+Mind 16.09.2024
Δείτε ποια πάθηση ανακουφίζει το γέλιο