E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμφιαλωμένο νερό ή νερό βρύσης; Tι λένε οι νέες έρευνες

Κάθε λεπτό, αγοράζονται περίπου 1 εκατομμύριο μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού παγκοσμίως

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 30/9/2024 | 00:19

Εμφιαλωμένο νερό ή νερό βρύσης; Tι λένε οι νέες έρευνες
Φωτογραφία από Steve Johnson

Το εμφιαλωμένο νερό έχει γίνει ένα καθημερινό προϊόν για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά το αυξανόμενο κόστος του -όχι μόνο χρηματικά, αλλά και σε όρους υγείας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων- απαιτεί να το ξανασκεφτούμε.

Κάθε λεπτό, αγοράζονται περίπου 1 εκατομμύριο μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού παγκοσμίως, και η ζήτηση αυτή συνεχώς αυξάνεται, όπως επισημαίνουν ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health.

Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, περίπου 2 δισεκατομμύρια, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και βασίζονται στο εμφιαλωμένο νερό για τις ανάγκες τους. Για αυτούς, το εμφιαλωμένο νερό είναι αναγκαιότητα. Ωστόσο, για την πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές όπου το νερό της βρύσης είναι προσβάσιμο, το εμφιαλωμένο νερό είναι κυρίως θέμα ευκολίας και της αντίληψης ότι είναι πιο ασφαλές και υγιεινό. Αυτή η αντίληψη ενισχύεται από τη διαφήμιση της βιομηχανίας, αλλά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, όπως τονίζουν οι ερευνητές από το Weill Cornell Medicine.

Το νερό της βρύσης, ειδικά σε ανεπτυγμένες χώρες, συχνά υπόκειται σε πιο αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας σε σύγκριση με το εμφιαλωμένο νερό. Το τελευταίο, πέρα από τη μόλυνση που μπορεί να προκύψει από τα ίδια τα πλαστικά μπουκάλια, συχνά περιέχει μικροπλαστικά και χημικά όπως φθαλικές ενώσεις και δισφαινόλη Α (BPA). Αυτές οι ουσίες, σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία. Για παράδειγμα, η έκθεση στα μικροπλαστικά συνδέεται με οξειδωτικό στρες, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και προβλήματα στον μεταβολισμό των λιπιδίων. Η BPA, από την άλλη, συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία.

Ακόμη και αν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ρύπων είναι δύσκολο να κατανοηθούν πλήρως, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να είναι σημαντικές. Ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, καθιστώντας την κατανάλωσή τους μια ευρύτερη απειλή για την υγεία του ανθρώπου.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η υγεία μας. Το εμφιαλωμένο νερό έχει επίσης έναν τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος ρύπος στους ωκεανούς, με ποσοστό 12% όλων των πλαστικών απορριμμάτων. Από όλα τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, μόνο το 9% ανακυκλώνεται, ενώ τα υπόλοιπα καταλήγουν σε χωματερές ή καίγονται, απελευθερώνοντας επιπλέον αέρια θερμοκηπίου. Ένα άλλο ανησυχητικό σημείο είναι η εξαγωγή αυτών των απορριμμάτων σε φτωχότερες χώρες, που επιβαρύνει τις τοπικές κοινωνίες και τη δική τους περιβαλλοντική διαχείριση.

Επιπλέον, η διαδικασία παραγωγής των πλαστικών μπουκαλιών, από την εξόρυξη των πρώτων υλών μέχρι την κατασκευή και μεταφορά τους, απαιτεί τεράστια ενέργεια και συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εμφιαλωμένη βιομηχανία είναι τεράστια, και αυτό καθιστά το εμφιαλωμένο νερό μια μη βιώσιμη επιλογή μακροπρόθεσμα.

Υπάρχουν βέβαια προσπάθειες για την προώθηση της χρήσης του νερού βρύσης σε δημόσιους χώρους, όπως σε εστιατόρια και πάρκα, αλλά αυτές οι προσπάθειες είναι ακόμη ανεπαρκείς. Οι συντάκτες τονίζουν την ανάγκη για μια ευρύτερη πολιτισμική αλλαγή, όπου το νερό της βρύσης θα αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως μια ασφαλής επιλογή, αλλά και ως μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης. Οι εκστρατείες ενημέρωσης μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση, προωθώντας τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές ωφέλειες του νερού της βρύσης.

Μέσα σε αυτή τη συζήτηση, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι το νερό της βρύσης είναι ένας ανεκτίμητος πόρος που πολλοί θεωρούν δεδομένο. Για πολλές χώρες, η παροχή ασφαλούς και καθαρού πόσιμου νερού μέσω των δικτύων ύδρευσης είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων επενδύσεων στην υποδομή και την ποιότητα του νερού. Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού σε αυτές τις περιοχές, χωρίς να υπάρχει κάποια απόλυτη ανάγκη, δεν είναι απλώς μια ακριβότερη επιλογή, αλλά επιβαρύνει επίσης τις τοπικές και παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων.

Η επιλογή ανάμεσα σε εμφιαλωμένο νερό και νερό βρύσης δεν είναι μόνο ζήτημα ευκολίας ή προτίμησης. Είναι μια απόφαση που επηρεάζει την υγεία μας και τον πλανήτη μας. Αντί να παρασυρόμαστε από τη διαφήμιση, είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις του εμφιαλωμένου νερού. Το νερό της βρύσης, όταν είναι ασφαλές, αποτελεί μια πιο οικονομική, υγιεινή και οικολογική λύση.

Ας μην ξεχνάμε ότι η στροφή σε πιο βιώσιμες πρακτικές κατανάλωσης μπορεί να ξεκινήσει με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως η επιλογή επαναχρησιμοποιήσιμων φιαλών και η εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φοιτητής του Harvard τρώει 720 αυγά σε 30 ημέρες για να αποκαλύψει μια μεγάλη αλήθεια

Body+Mind 30.09.2024
Ο Nick Norwitz ολοκληρώνει το διδακτορικό στην ιατρική σχολή του Harvard και σκέφτηκε να κάνει ένα πείραμα, με τον ίδιο για πειραματόζωο

Εμφιαλωμένο νερό ή νερό βρύσης; Tι λένε οι νέες έρευνες

Body+Mind 30.09.2024
Κάθε λεπτό, αγοράζονται περίπου 1 εκατομμύριο μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού παγκοσμίως

Όλη η αλήθεια για τα τρόφιμα που καταστρέφουν τον μεταβολισμό σου

Body+Mind 30.09.2024
Η σωστή διατροφή είναι κρίσιμη για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού

5 αλήθειες που δεν ξέρεις για τον οργανισμό σου

Body+Mind 30.09.2024
Όσο και αν σου φαίνονται περίεργα ισχύουν

Οι 4 καθημερινές συνήθειες που μας γεμίζουν άγχος

Body+Mind 30.09.2024
Και πώς να τις αντικαταστήσεις με πραγματικά ωφέλιμες!

Πως συνδέεται το γέλιο με την υγεία των ματιών

Body+Mind Χτες
Δείτε ποια πάθηση ανακουφίζει το γέλιο

Όχι, δεν είσαι μελοδραματική: 3 σημάδια ότι κάνεις gaslighting στον ίδιο σου τον εαυτό

Body+Mind Χτες
Μήπως δεν είσαι συναισθηματική, απλά αυτο-σαμποτάρεσαι;

Το αναπάντεχο υλικό από την κουζίνα που βοηθάει τα φυτά να μεγαλώνουν γρήγορα

Σπίτι Προχτές
Ένα φαινομενικά άχρηστο υλικό για τον άνθρωπο, αλλά πολύ ωφέλιμο για τα φυτά!

Το πιο hot spot στη Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή είναι ένα παλιό πάρκινγκ ‑ Ποτά και πλαστικές καρέκλες στο σκηνικό

Ταξίδια Προχτές
Mήπως τελικά γυρνάμε στα απλά και καθημερινά, αφήνοντας πίσω την όποια πολυτέλεια;