E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα μυστικά ευτυχίας των Δανών που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις

Ψάξαμε να τα βρούμε και σου τα παρουσιάζουμε!

Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 19/10/2024 | 18:21

Τα μυστικά ευτυχίας των Δανών που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις
Φωτ. αρχείου / pexels

Κάνοντας ένα πολιτισμικό ταξίδι στους λαούς ανά τον κόσμο, μπορούμε να διδαχθούμε ενδιαφέρουσες πολιτισμικές νοοτροπίες, ήθη και έθιμα. Ένα κομμάτι από αυτά είναι και η ευτυχία. Πώς ορίζει την ευτυχία κάθε λαός;

Έχοντας αναφερθεί στα ιαπωνικά μυστικά της ευτυχίας, ήρθε η ώρα να μάθουμε τα μυστικά ευτυχίας των Δανών, οι οποίοι -ίσως το έχεις ακουστά- βρίσκονται στην τριάδα των πιο ευτυχισμένων λαών, μαζί με τους Φινλανδούς και τους Ισλανδούς. Τι είναι όμως αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς;

Παρά τους μεγάλους χειμώνες, τον μουντό καιρό και το κρύο κλίμα, οι Δανοί δεν το βάζουν κάτω, γιατί με απλά λόγια έχουν «ενσωματώσει» στον πολιτισμό τους μία ιδιαίτερη νοοτροπία. Τι περιλαμβάνει;


Εμπιστοσύνη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτή η χώρα του βορρά έχει αυξημένα ποσοστά ευτυχίας, αλλά ο βασικός είναι η εμπιστοσύνη. Τα παιδιά διδάσκονται να εμπιστεύονται, μαθαίνουν ότι ο κόσμος είναι καλός και οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν να τα βλάψουν. Αυτή η οπτική έρχεται σε αντίθεση με το μότο «η ζωή δεν είναι δίκαιη» που είναι πολύ δημοφιλές σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου.

Ιδιαίτερη σχέση με το χρήμα

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί κάποιος για τους Δανούς είναι οι ευκαιρίες που έχουν: κράτος πρόνοιας, υψηλοί μισθοί και υποδομές. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο το καλά οργανωμένο σύστημα υγείας, η δωρεάν παιδεία και το κράτος, που γυρίζει πίσω στους πολίτες την υψηλή φορολογία που εισπράττει από αυτούς, εξασφαλίζοντάς τους υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Υπάρχει όμως και μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τη διαχείριση των χρημάτων που κάνει τους Δανούς να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπα πλούσια κράτη. Πολύς κόσμος αγοράζει αγαθά απλώς και μόνο από ματαιοδοξία, χωρίς να τα χρειάζεται πραγματικά. Οι Δανοί είναι απόλυτα αντίθετοι σε αυτό, μάλιστα έχουν θεσπίσει έναν άτυπο νόμο που ονομάζεται «Jante» και θα μπορούσε να μεταφραστεί ως: «Δεν είσαι καλύτερος από εμάς, επειδή αγοράζεις πολλά πράγματα».

Για αυτό, δεν είναι μέρος της κουλτούρας τους το να δαπανούν υπέρογκα ποσά για μεγάλα αυτοκίνητα ή τεράστια σπίτια. Αντιθέτως, προσπαθούν να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε εμπειρίες όπως ταξίδια, εκδρομές με την οικογένεια ή φίλους, δημιουργώντας έτσι όμορφες αναμνήσεις οι οποίες μένουν για πάντα και δε φθείρονται με τον καιρό, όπως τα υλικά αγαθά.

«Hygge»

Σίγουρα το έχεις ακούσει ή το έχεις διαβάσει κάπου. Είναι μια πολιτιστική έννοια, που προφέρεται “χούγκα” και προσδιορίζει την άνετη και ζεστή ατμόσφαιρα. Έγινε ευρέως γνωστό από τον συγγραφέα Μαϊκ Βαϊκινγκ και το παγκόσμιο best seller βιβλίο του: "Το βιβλίο του Hygge". Το λεξικό της Οξφόρδης, μάλιστα, πρόσθεσε τη λέξη τον Ιούνιο του 2017, μετά την παγκόσμια εξάπλωση του φαινομένου «hygge».

Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιούν πολύ στη Δανία τις πολύ κρύες και σκοτεινές ημέρες του χειμώνα, όταν το φως διαρκεί μόλις λίγες ώρες και έτσι μαζεύονται στα σπίτια και απολαμβάνουν τη θαλπωρή, τη ζεστασιά και την όμορφη παρέα. Η αλήθεια είναι πως τον βαρύ χειμώνα το «hygge» αποτελεί μέσο επιβίωσης και τονώνει την ψυχολογία των Δανών.


Έτσι, «hygge» μπορεί να είναι ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι με έναν καλό φίλο μπροστά στο τζάκι, όπως και ένα καλοκαιρινό πικ-νικ στο πάρκο.

«Δεν έχει σημασία»

Μία έκφραση που χρησιμοποιούν συχνά οι Δανοί είναι το «Pyt med det», δηλαδή «δεν έχει σημασία» ή «μην ανησυχείς γι’ αυτό». Αυτός είναι ένας καλός τρόπος, ως υπενθύμιση για να μη στενοχωριέσαι για μικρά πράγματα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα π.χ. σε έξι μήνες από σήμερα θα τα σκέφτεσαι και δε θα σε απασχολούν καν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είδη κατσαρίδας βρίσκονται στην Ελλάδα και ποιο συναντάμε σπίτι μας

Σπίτι 21.10.2024
Η Ελλάδα φιλοξενεί τρία κύρια είδη κατσαρίδων, τα οποία συναντώνται συνήθως σε οικιακούς και βιομηχανικούς χώρους

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού

Body+Mind 21.10.2024
Το άρωμα που θα σε ηρεμήσει

Τα μυστικά ευτυχίας των Δανών που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις

Body+Mind 21.10.2024
Ψάξαμε να τα βρούμε και σου τα παρουσιάζουμε!

Mascara: Ποιες λατρεύουν οι κορυφαίοι makeup artists

Body+Mind 21.10.2024
Υπάρχουν πολλές, αλλά ποιες είναι οι καλύτερες;

Manifesting: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να το εφαρμόσεις στη ζωή σου

Body+Mind Χτες
Mε απλές μεθόδους μπορείς να δεις αποτελέσματα!

7 εξοχικές ταβέρνες στην Αττική για πεντανόστιμα μεζεδάκια

Eat + Drink Χτες
Αξίζουν και με το παραπάνω τα χιλιόμετρα που θα κάνεις για να φτάσεις ως εκεί

Τι συμβαίνει στο μυαλό μιας εγκύου; Tώρα ξέρουμε.

Body+Mind Χτες
Χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά οι μεταβολές στον εγκέφαλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αδυνάτισαν τα νύχια σου μετά από ημιμόνιμο μανικιούρ; Nα πώς θα τα επαναφέρεις

Body+Mind Χτες
Αιτίες, αντιμετώπιση και συμβουλές για να επιστρέψουν στην καλύτερή τους κατάσταση

4 ιδέες για να κάνεις φέτος οικονομικά ένα μακρινό ταξίδι

Ταξίδια Χτες
Μοιάζει δύσκολο όμως, υπάρχουν tips και προορισμοί που θα σου χαρίσουν φέτος ένα μακρινό ταξίδι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία αλλά ούτε και να στερηθείς όλη την εμπειρία του ταξιδιού!

Οι πιο άγνωστες ράτσες σκύλων

Pets Προχτές
Ράτσες σκύλων που ελάχιστοι γνωρίζουν και ακόμα πιο σπάνια συναντάς έξω