15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου – Ένα παιδί διαγιγνώσκεται κάθε δύο λεπτά
Παιδικός Καρκίνος: Μια μάχη που χρειάζεται όλους μας
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 15/2/2025 | 01:14
![15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου – Ένα παιδί διαγιγνώσκεται κάθε δύο λεπτά](https://cdn.e-daily.gr/repository/2024/gvgvds.jpg)
Κάθε χρόνο, στις 15 Φεβρουαρίου, ο κόσμος ενώνει τη φωνή του για να ευαισθητοποιήσει και να στηρίξει τα παιδιά που δίνουν τη δύσκολη μάχη με τον καρκίνο. Τα στατιστικά είναι αποκαρδιωτικά: περίπου 300.000 παιδιά διαγιγνώσκονται ετησίως παγκοσμίως, δηλαδή ένα παιδί κάθε δύο λεπτά! Παρόλο που ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος, παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από ασθένεια στα παιδιά.
Οι πιο συχνοί τύποι παιδικού καρκίνου
Οι καρκίνοι που πλήττουν συχνότερα τα παιδιά περιλαμβάνουν:
Λευχαιμίες
Καρκίνοι του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος
Λεμφώματα (Hodgkin και non-Hodgkin)
Όγκοι των νεφρών
Σε αντίθεση με τους καρκίνους των ενηλίκων, οι παιδικοί καρκίνοι δεν συνδέονται με παράγοντες όπως το κάπνισμα ή η παχυσαρκία. Οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε γενετικές μεταλλάξεις που συμβαίνουν τυχαία.
Παιδικός καρκίνος: Τα συμπτώματα
Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη. Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν παιδικό καρκίνο περιλαμβάνουν:
Επίμονος πυρετός χωρίς προφανή αιτία
Συνεχείς πονοκέφαλοι και εμετοί
Απώλεια όρεξης και βάρους
Δυσκολία στη βάδιση ή αστάθεια
Μελανιές και αιμορραγίες που εμφανίζονται χωρίς λόγο
Ανισότητες στην πρόσβαση στη θεραπεία
Στην Ευρώπη, περίπου 15.000 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο. Ωστόσο, η πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ίδια παντού. Από τα 68 φάρμακα που θεωρούνται απαραίτητα για τη θεραπεία των παιδικών καρκίνων, σε ορισμένες χώρες λιγότερα από τα μισά είναι διαθέσιμα! Παράλληλα, η δυνατότητα συμμετοχής σε κλινικές μελέτες διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα.
Ζωή μετά τη θεραπεία: Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις
Η μάχη με τον παιδικό καρκίνο δεν τελειώνει με τη θεραπεία. Περισσότεροι από 500.000 ενήλικες στην Ευρώπη έχουν επιβιώσει από παιδικό καρκίνο, αλλά το 95% αυτών θα εμφανίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας μέχρι τα 45 τους χρόνια. Μεταξύ αυτών, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δεύτερου καρκίνου, καρδιακών νοσημάτων και νευρολογικών παθήσεων.
Οικονομικές και ψυχολογικές προκλήσεις
Η διάγνωση παιδικού καρκίνου δεν επηρεάζει μόνο το παιδί αλλά και ολόκληρη την οικογένεια. Πολλοί γονείς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ή να αλλάξουν επάγγελμα, ενώ το 25% των οικογενειών χάνει σημαντικό μέρος του ετήσιου εισοδήματός του. Παράλληλα, οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι βαθιές: τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς συχνά υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου.
Η Ευρώπη στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου
Το 2024 σηματοδοτεί μια νέα πανευρωπαϊκή προσπάθεια για να κλείσει το χάσμα στις ανισότητες, με δράσεις όπως:
Προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης
Βελτίωση της πρόσβασης σε θεραπείες
Ενίσχυση της χρηματοδότησης για έρευνα
Υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους
Η μάχη κατά του παιδικού καρκίνου δεν είναι ατομική υπόθεση – είναι συλλογική ευθύνη. Με την ευαισθητοποίηση, την έρευνα και τη στήριξη, μπορούμε να δώσουμε σε κάθε παιδί μια πραγματική ευκαιρία στη ζωή!
ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ
Στην Ελλάδα οι αδερφοί σύλλογοι γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες είναι δύο: η Φλόγα και η Λάμψη. Μπορείτε να δείτε πώς να στηρίξετε το θεάρεστο έργο τους παρακάτω: