Οι ιδανικές τροφές για «αναστατωμένο» στομάχι
Φυσικές λύσεις για να ανακουφίσετε τις πεπτικές διαταραχές και να ενισχύσετε την υγεία του στομάχου σας
Δημοσίευση 27/2/2025 | 00:22

Είναι γνωστό ότι οι γαστρεντερικές παθήσεις, όπως το φούσκωμα, η διάρροια και οι κράμπες στο στομάχι, εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Αυτές οι δυσάρεστες καταστάσεις μπορεί να προκαλούν καθημερινές ταλαιπωρίες, αλλά υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και να «ηρεμήσουν» το στομάχι.
Αντιμετωπίστε τις ενοχλήσεις κόβοντας από τη διατροφή σας τρόφιμα που ερεθίζουν το στομάχι και προσθέστε εκείνα που το ενισχύουν και το ηρεμούν. Ας δούμε ποιες τροφές είναι ιδανικές για το αναστατωμένο στομάχι.
Παπάγια
Η παπάγια, πέρα από την υπέροχη γεύση της, είναι εξαιρετικά «φιλική» προς το στομάχι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από έλκη, καούρα και διάρροια, και αυτό οφείλεται στο ένζυμο παπαΐνη που περιέχει. Η παπαΐνη βοηθάει στη διάλυση των τροφίμων που ερεθίζουν το στομάχι, διευκολύνοντας την πέψη και ανακουφίζοντας από τον πόνο.
Πίτουρο Βρώμης
Το πίτουρο βρώμης αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ οι αδιάλυτες ίνες ενισχύουν την κινητικότητα του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, το πίτουρο βρώμης έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, καθιστώντας το ιδανικό για την υγεία του πεπτικού και του καρδιοαγγειακού συστήματος.
Μήλα
Τα μήλα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και πηκτίνη, έναν τύπο ινών που βοηθά το σώμα να απελευθερώσει τα μόρια τροφίμων που μπορεί να ερεθίζουν το στομάχι. Για εκείνους που έχουν ευαίσθητο στομάχι, τα ψητά μήλα αποτελούν μια καλύτερη επιλογή από τα ωμά, καθώς είναι πιο εύπεπτα και προκαλούν λιγότερο ερεθισμό.
Κανέλλα
Η κανέλλα είναι ένα μπαχαρικό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Εκτός από την παραδοσιακή χρήση της για την ανακούφιση από την πρωινή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κανέλλα χρησιμοποιείται και για τη διάρροια. Μπορείτε να την προσθέσετε σε διάφορα φαγητά, είτε σε αλμυρές παρασκευές όπως το κοτόπουλο είτε σε γλυκά όπως η μηλόπιτα, για να βοηθήσετε το στομάχι σας να ηρεμήσει.
Μάραθος
Ο μάραθος είναι ένα φυσικό βότανο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές και στομαχικά προβλήματα. Μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου μπορεί να κάνει θαύματα για το αναστατωμένο στομάχι. Για το λόγο αυτό, είναι συχνά τοποθετημένο στο τέλος των γευμάτων σε ινδικά εστιατόρια, καθώς βοηθά στην πέψη και ανακουφίζει από τη δυσφορία.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών οξέων που ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε καλά λιπαρά βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη διαδικασία της πέψης, κάνοντάς το ιδανικό για όσους ταλαιπωρούνται από αναστάτωση στο στομάχι. Δοκιμάστε να το προσθέσετε σε σάντουιτς ή σαλάτες αντί για μαγιονέζα για μια πιο υγιεινή επιλογή.