Καθαρά Δευτέρα: Παχαίνουν ή όχι τα σαρακοστιανά φαγητά;
Πόσες θερμίδες έχουν τα παραδοσιακά εδέσματα και ποιες επιλογές είναι καλύτερες για να απολαύσουμε χωρίς τύψεις
Δημοσίευση 27/2/2025 | 00:22

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής και φέρνει μαζί της την ευκαιρία για να απολαύσουμε παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα με φίλους και οικογένεια. Από την λαγάνα και ταραμοσαλάτα μέχρι τα θαλασσινά και τα όσπρια, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι γεμάτο νόστιμα και θρεπτικά φαγητά. Όμως, η ερώτηση που συχνά προκύπτει είναι αν αυτά τα φαγητά είναι πραγματικά τόσο παχυντικά όσο λέγεται, ή αν μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή επιλογή χωρίς να "εκτοξεύσουν" τις θερμίδες.
Ας δούμε, λοιπόν, πόσο παχαίνουν τα παραδοσιακά σαρακοστιανά φαγητά και ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για να αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες.
Λαγάνα: Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος και η θερμιδική της αξία δεν διαφέρει πολύ από αυτή του κανονικού ψωμιού. Μία φέτα (30 γρ) παρέχει περίπου 80-90 θερμίδες. Ωστόσο, η θερμιδική αξία εκτοξεύεται αν την βουτήξουμε σε ελαιόλαδο ή την αλείψουμε με ταραμοσαλάτα. Για να κρατήσουμε τις θερμίδες σε χαμηλά επίπεδα, προτιμήστε τη λαγάνα σκέτη ή με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Ταραμοσαλάτα: Η μεγάλη παγίδα
Η ταραμοσαλάτα, αν και είναι πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, έχει επίσης αρκετές θερμίδες. Συγκεκριμένα, 100 γρ ταραμοσαλάτας περιέχουν περίπου 450-500 θερμίδες. Αν και αποτελεί μια παραδοσιακή και νοστιμότατη επιλογή για το τραπέζι, αν δεν προσέξουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε, οι θερμίδες μπορούν να προσθέσουν βάρος. Ιδανικά, καταναλώστε τη με μέτρο.
Χαλβάς: Υγιεινός, αλλά καθόλου αθώος
Ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι (πολτοποιημένο σουσάμι), το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και καλά λιπαρά οξέα. Παρά την υψηλή του θρεπτική αξία, μια λεπτή φέτα (60 γρ) έχει περίπου 300 θερμίδες, ενώ όταν περιέχει σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς, η θερμιδική του αξία αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Αν προσέξετε την ποσότητα, μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή, αλλά να θυμάστε ότι δεν είναι αμελητέες οι θερμίδες του.
Θαλασσινά: Ο σύμμαχος της Σαρακοστής
Τα θαλασσινά, όπως το χταπόδι, οι γαρίδες, τα καλαμάρια και οι σουπιές, είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη Σαρακοστή, καθώς περιέχουν λίγες θερμίδες όταν είναι ψητά ή βραστά. Για παράδειγμα, 100 γρ βραστό χταπόδι περιέχουν περίπου 200 θερμίδες, ενώ 100 γρ γαρίδες έχουν περίπου 150 θερμίδες. Ειδικά αν τα τηγανίσετε, οι θερμίδες θα αυξηθούν σημαντικά, οπότε προτιμήστε τα με τον πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.
Όσπρια: Η σοφή επιλογή
Τα όσπρια είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές του Σαρακοστιανού τραπεζιού. Είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Το καλύτερο; Δεν έχουν λιπαρά και η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή. Ένα φλιτζάνι νερόβραστα όσπρια παρέχει περίπου 200-300 θερμίδες, ανάλογα με το είδος. Αν τα συνδυάσετε με ψωμί ή ρύζι, η πρωτεΐνη τους γίνεται πλήρης και καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού χωρίς να προσθέτει περιττές θερμίδες.
Ελιές: Υγιεινές, αλλά με αλάτι
Οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά και τα αγγεία. Όμως, περιέχουν και αρκετό αλάτι, οπότε οι υπερτασικοί πρέπει να τις καταναλώνουν με προσοχή. Πέντε ελιές παρέχουν περίπου 45 θερμίδες, κάτι που είναι σχετικά χαμηλό, αλλά η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο, για να μην αυξήσουμε την πρόσληψη αλατιού.
Συμπέρασμα: Παχαίνουν ή όχι;
Τα σαρακοστιανά φαγητά μπορούν να είναι υγιεινά και να παρέχουν σημαντική θρεπτική αξία, αλλά είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Ειδικά φαγητά όπως ταραμοσαλάτα και χαλβάς έχουν υψηλές θερμίδες, ενώ τα θαλασσινά και τα όσπρια μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές επιλογές για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας χωρίς να προσθέσουμε περιττά κιλά. Προσέξτε τις μερίδες και το μαγείρεμα, και μπορείτε να απολαύσετε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας χωρίς τύψεις!