Αν πίνεις από αυτό καθημερινά, μειώνεις τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης
Με βάση νέα έρευνα, το ημιαποβουτυρωμένο γάλα φαίνεται να αποτελεί ισχυρή ασπίδα προστασίας ενάντια στην κατάθλιψη και το άγχος
Δημοσίευση 7/3/2025 | 01:17

Με βάση νέα έρευνα, το ημιαποβουτυρωμένο γάλα φαίνεται να αποτελεί ισχυρή ασπίδα προστασίας ενάντια στην κατάθλιψη και το άγχος.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Nutrition», το ημιαποβουτυρωμένο γάλα, γνωστό για τα χαμηλά επίπεδα λιπαρών του, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την κατάθλιψη και το άγχος. Η μελέτη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Southern Medical University της Κίνας, εξετάζει τα αποτελέσματα της κατανάλωσης γάλακτος και τη σχέση του με την ψυχική υγεία σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων.
Η έρευνα περιλάμβανε 357.568 άτομα ηλικίας 36-73 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίοδο 13 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, 13.065 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, ενώ 13.339 υπέφεραν από υπερβολικό άγχος. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των ψυχικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που κατανάλωναν ημιαποβουτυρωμένο γάλα είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα άγχους και 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου γάλα. Αυτό υποδεικνύει ότι το ημιαποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία στην ψυχική υγεία.
Αν και το πλήρες γάλα και το γάλα με 0% λιπαρά (πλήρως αποβουτυρωμένο) προσφέρουν και αυτά κάποιο επίπεδο προστασίας από το άγχος και την κατάθλιψη, η προστασία αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με το ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η αναλογία των λιπαρών στο ημιαποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την απελευθέρωση των ορμονών της καλής διάθεσης, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα σόγιας και το γάλα βρώμης, τα οποία καταναλώνονται συχνά από άτομα με vegan διατροφή, φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Αν και αυτά τα υποκατάστατα γάλακτος προβάλλονται ως υγιεινές εναλλακτικές, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην ψυχική υγεία.
Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διατροφής στην ψυχική υγεία και δείχνει πως ο τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών επιλογών, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ενδέχεται, λοιπόν, το ημιαποβουτυρωμένο γάλα να αποτελέσει μια εύκολη και υγιεινή λύση για όσους επιθυμούν να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία σε καθημερινή βάση.