Φαινόμενο Nocebo: Όταν ο κατά φαντασίαν ασθενής… γίνεται πραγματικός ασθενής
Η ύπουλη πλευρά του placebo
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 26/3/2025 | 17:57

Σκέψου ότι παίρνεις ένα χάπι και περιμένεις να σε βοηθήσει, αλλά αντ’ αυτού, νιώθεις χειρότερα. Ή ακόμα χειρότερα, κάποιος σου λέει ότι μια νέα θεραπεία μπορεί να έχει παρενέργειες, και ξαφνικά αρχίζεις να τις βιώνεις. Αυτό είναι το Nocebo, η πιο ύπουλη πλευρά του placebo.
Τι είναι το Nocebo και πώς λειτουργεί;
Αν το φαινόμενο placebo μας δείχνει τη δύναμη του μυαλού στο να προκαλεί θετικές αλλαγές στο σώμα, το nocebo είναι το σκοτεινό του alter ego: μια αρνητική προσδοκία που οδηγεί σε πραγματικά αρνητικά συμπτώματα. Δεν είναι ψυχολογική αυθυποβολή, αλλά ένας πολύ πραγματικός μηχανισμός, όπου ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο σώμα που πυροδοτούν πόνο, ναυτία ή άλλες παρενέργειες—απλά και μόνο επειδή περιμένουμε ότι κάτι κακό θα συμβεί.
Το μυαλό επηρεάζει το σώμα
Πειράματα έχουν δείξει ότι ασθενείς που ενημερώνονται για πιθανές παρενέργειες ενός φαρμάκου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τις εμφανίσουν—ακόμα κι αν λαμβάνουν ψευδοφάρμακο (placebo). Σε μια μελέτη, άτομα που πίστευαν ότι παίρνουν φάρμακο για την υπέρταση, αλλά τους χορηγούνταν αδρανής ουσία, εμφάνισαν… πτώση της πίεσής τους! Αντίστοιχα, όσοι περίμεναν αρνητικές αντιδράσεις, τις βίωσαν στην πραγματικότητα.
Το φαινόμενο Nocebo μπορεί να εκδηλωθεί παντού: από φάρμακα και ιατρικές διαγνώσεις, μέχρι καθημερινές καταστάσεις. Έχει καταγραφεί ακόμα και το λεγόμενο "Nocebo Effect των Social Media"—όπου άνθρωποι που διαβάζουν για τρομακτικές παρενέργειες εμβολίων ή τροφίμων αρχίζουν να νιώθουν συμπτώματα, χωρίς πραγματική αιτία.
Το σώμα μας είναι ένα πανίσχυρο σύστημα που επηρεάζεται βαθιά από τη σκέψη μας. Αν το placebo δείχνει τη θετική δύναμη του μυαλού, το nocebo μάς θυμίζει ότι οι αρνητικές προσδοκίες μπορούν να γίνουν αυτοεκπληρούμενες. Η λύση; Στρέψε την εστίαση στη θετική πλευρά!