Αυτή είναι η ιδανική ηλικία για να κάνεις παιδιά, σύμφωνα με την επιστήμη
Βιολογικοί, ψυχολογικοί και οικονομικοί παράγοντες που καθορίζουν την κατάλληλη στιγμή
Δημοσίευση 8/4/2025 | 00:02

Η απόφαση να κάνει κάποιος παιδί είναι μία από τις πιο σημαντικές στη ζωή του. Ωστόσο, ποια είναι η ιδανική ηλικία για να φέρει κανείς στον κόσμο το πρώτο του παιδί; Αν και δεν υπάρχει μια «τέλεια» ηλικία για όλους, η επιστήμη προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να λάβουν αυτή την απόφαση. Η ηλικία επηρεάζει τόσο τη βιολογία όσο και την ψυχολογία ενός ατόμου, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οικονομικοί παράγοντες.
Βιολογικοί Παράγοντες
Η γονιμότητα επηρεάζεται σημαντικά από την ηλικία. Για τις γυναίκες, οι 20ες είναι η πιο γόνιμη περίοδος της ζωής τους, με τις πιθανότητες εγκυμοσύνης να είναι υψηλές. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται ελαφρώς γύρω στην ηλικία των 30, με την κατάσταση να γίνεται πιο έντονη μετά τα 35. Στην ηλικία των 40, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονται δραματικά κάτω από το 5% ανά κύκλο.
Από την άλλη, οι άνδρες δεν έχουν συγκεκριμένο όριο ηλικίας για τη γονιμότητα, αν και η ποιότητα και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους αρχίζουν να μειώνονται σταδιακά μετά την ηλικία των 60.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ηλικία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα. Κατάστασεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα σύλληψης ανεξάρτητα από την ηλικία.
Ψυχολογικοί Παράγοντες
Δεν υπάρχει μια «σωστή» ηλικία για να γίνεις γονιός από ψυχολογικής άποψης. Ενώ μερικοί νιώθουν έτοιμοι για παιδιά στις αρχές των 20s, άλλοι προτιμούν να περιμένουν. Ο ψυχικός και συναισθηματικός προγραμματισμός για την ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί ωριμότητα και ευελιξία.
Έρευνες υποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο μέχρι την ηλικία των 25, οπότε πολλοί επιλέγουν να περιμένουν μέχρι να είναι συναισθηματικά και ψυχικά έτοιμοι να αναλάβουν τη γονική ευθύνη.
Οικονομικοί Παράγοντες
Οι οικονομικές συνθήκες είναι εξίσου σημαντικές για το πότε θα κάνει κάποιος παιδί. Μεταξύ άλλων, το να έχει κάποιος μια σταθερή εργασία, στέγαση ή ακόμα και το να αγοράσει σπίτι αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες. Στην Αμερική, η μέση ηλικία για τους πρώτους αγοραστές κατοικίας είναι πλέον 32, ενώ παλαιότερα ήταν 29.
Επιπλέον, η ολοκλήρωση των σπουδών ή η αποπληρωμή φοιτητικών δανείων μπορεί να καθυστερήσει την κατάλληλη στιγμή για να γίνεις γονιός. Ταυτόχρονα, η αύξηση του κόστους ζωής σε πολλές περιοχές ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στη λήψη αυτής της απόφασης.
Τι συμβαίνει αν χάσεις την «ιδανική» ηλικία;
Ενώ είναι αλήθεια ότι η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία, δεν σημαίνει ότι αν κάποιος χάσει την «ιδανική» ηλικία, χάνει και τη δυνατότητα να γίνει γονιός. Μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως δωρεά σπέρματος ή ωαρίων, ή ακόμα και υιοθεσία.
Παρά ταύτα, αν κάποιος καθυστερήσει να γίνει γονιός, οι προκλήσεις, τόσο ψυχολογικές όσο και σωματικές, μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Επίσης, οι εμπειρίες και η υγεία ενός ατόμου παίζουν σημαντικό ρόλο στο να νιώθουν έτοιμοι για τη γονική ζωή.
Δεν υπάρχει μια «συνταγή» για την ιδανική ηλικία να γίνει κάποιος γονιός. Η απόφαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την υγεία, την οικονομική κατάσταση, την ψυχολογική ετοιμότητα και τις προσωπικές προτιμήσεις. Ενώ η βιολογική γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία, αυτό δε σημαίνει ότι είναι αργά για να γίνει κάποιος γονιός αργότερα στη ζωή του. Ο καθένας πρέπει να ζυγίσει όλους τους παράγοντες και να πάρει την απόφαση που του ταιριάζει καλύτερα.