Η μικρή αλλαγή στη διατροφή μας που έχει θεαματικά αποτελέσματα σε καρδιάκα προβλήματα και καρκίνο
Μειώνεται και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 9/4/2025 | 00:01

Πριν ανησυχήσετε ότι οι αγαπημένες σας συνταγές θα χάσουν από την γεύση τους, σκεφτείτε τα οφέλη μιας απλής, αλλά πανίσχυρης αλλαγής στις διατροφικές σας συνήθειες.
Αρκετοί από εμάς είμαστε λάτρεις του βουτύρου, το οποίο προσφέρει γεύση και υφή σε πολλές συνταγές. Ωστόσο, μια νέα μελέτη φέρνει στο φως κάτι πολύ σημαντικό: την αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά έλαια, μια αλλαγή που υπόσχεται σημαντικά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιοπάθειες. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Mass General Brigham, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Broad του MIT και του Χάρβαρντ, δημοσιεύθηκαν στο JAMA Internal Medicine και παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Η μελέτη ανασκόπησε τα διατροφικά και υγειονομικά δεδομένα περισσότερων από 200.000 ατόμων σε διάστημα 30 ετών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες κάθε τέσσερα χρόνια, περιλαμβάνοντας τη χρήση βουτύρου και φυτικών ελαίων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με τις καταγραφές θνησιμότητας, με σκοπό να κατανοήσουν πώς επηρεάζει η κατανάλωση διαφορετικών τύπων λιπών τη μακροζωία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο και το σογιέλαιο, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιοπάθειες. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση βουτύρου συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι:
- Άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες βουτύρου είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.
- Άτομα που κατανάλωναν περισσότερα φυτικά έλαια είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας.
Αντικαθιστώντας 10 γραμμάρια βούτυρο (λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας) με την ίδια ποσότητα θερμίδων από φυτικά έλαια, η θνησιμότητα από καρκίνο και ο συνολικός κίνδυνος θανάτου μειώνονταν κατά 17%.
Αυτή η αλλαγή στη διατροφή, όσο μικρή κι αν φαίνεται, έχει μια εντυπωσιακή επίδραση στην υγεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Yu Zhang, ερευνητή στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s και φοιτητή στη Σχολή Harvard Chan.
Η διαφορά μεταξύ του βουτύρου και των φυτικών ελαίων βρίσκεται στη σύνθεση των λιπαρών τους. Το βούτυρο περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, ενώ τα φυτικά έλαια περιέχουν ακόρεστα λιπαρά, τα οποία προσφέρουν καρδιοπροστατευτικά οφέλη.
«Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία», δηλώνει ο Daniel Wang, συντάκτης της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Harvard Chan School.
Με δεδομένο ότι πολλές χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες οδηγούν σε εκατομμύρια θανάτους, η προτίμηση στα φυτικά έλαια στην καθημερινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την πρόληψη αυτών των ασθενειών. Οι ερευνητές προτείνουν ότι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να αναλύσουν περισσότερο τους βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από αυτή την προστασία.
Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σαφή, το μήνυμα παραμένει: Μικρές αλλαγές, όπως η μείωση του βουτύρου και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ελαίων, μπορεί να συμβάλουν σε μια πιο υγιή και μακροχρόνια ζωή.