Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι νέοι πληρώνουν το τίμημα του «μοντέρνου» τρόπου ζωής
Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση και γιατί η υπερ-επεξεργασμένη τροφή χτυπάει καμπανάκι
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/4/2025 | 00:26

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους ηλικιωμένους μειώνονται σταδιακά, κυρίως χάρη στις προληπτικές εξετάσεις και τη μείωση του καπνίσματος.
Όμως, την ίδια στιγμή, μια ανησυχητική τάση παρατηρείται στους νέους κάτω των 50 ετών: η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται παγκοσμίως, ακόμη και σε χώρες που μέχρι πρότινος δεν εμφάνιζαν τέτοιες τάσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Oncology, η αύξηση αυτή δεν περιορίζεται στις πλούσιες χώρες της Δύσης, αλλά επεκτείνεται και σε περιοχές όπως η Νότια Αμερική, η Ασία και χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως η Τουρκία, το Εκουαδόρ και η Χιλή.
Οι ερευνητές και οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ο συνδυασμός καθιστικής ζωής και διατροφής πλούσιας σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρότερες ηλικίες.
Τα λεγόμενα "ultra-processed foods", δηλαδή τα τρόφιμα που έχουν υποστεί πολλαπλά στάδια επεξεργασίας και περιέχουν πρόσθετα, γλυκαντικά, συντηρητικά και χημικές ουσίες, φαίνεται πως επηρεάζουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν χρόνιες φλεγμονές — οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Ο καθηγητής Ganesh Halade από το USF Heart Health Institute στις ΗΠΑ αναφέρει:
«Είναι ξεκάθαρο ότι η κατεύθυνση αυτής της ασθένειας σχετίζεται με τον τρόπο ζωής μας. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τη διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση».
Οι νέοι πληρώνουν το τίμημα του «μοντέρνου» τρόπου ζωής
Οι γενιές που γεννήθηκαν μετά το 1950 — και κυρίως οι Millennials και η Gen Z — έχουν υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής όπου κυριαρχεί το γρήγορο φαγητό, η εργασία σε υπολογιστή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και ο κακός ύπνος.
Αυτός ο σύγχρονος, "βολικός" τρόπος ζωής οδηγεί σε φλεγμονώδεις καταστάσεις στον οργανισμό, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάπτυξη καρκίνου.
Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της πρόληψης μέσω της διατροφής και της καθημερινής φροντίδας του σώματος. Η αντικατάσταση των υπερ-επεξεργασμένων τροφών με φυσικές, σπιτικές λύσεις είναι το πρώτο βήμα. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, όπως τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από τέτοιου είδους κινδύνους.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε νέες ηλικίες δεν είναι απλώς μια στατιστική. Είναι προειδοποίηση για έναν τρόπο ζωής που έχουμε θεωρήσει φυσιολογικό αλλά που τελικά μας γυρνάει μπούμερανγκ. Αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την τροχιά, πρέπει να επιστρέψουμε στις βασικές αξίες: σωστό φαγητό, επαρκής ξεκούραση και κίνηση.