Έντερο: Τα σημάδια που δίνει για την υγεία μας
Οι τροφές που ευθύνονται για τη δυσάρεστη μυρωδιά
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 14/4/2025 | 00:06

Μπορεί να μας φέρνουν σε δύσκολη θέση και να προσευχόμαστε να μην τους αντιληφθεί κανείς, όμως οι «αέριες εκπλήξεις» του σώματος λένε πολλά για το τι συμβαίνει μέσα μας.
Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί στην κλασική δύσκολη φάση: να προσπαθούμε να κρατηθούμε, μέχρι που το σώμα παίρνει τον έλεγχο και… απελευθερώνει αυτό που κρατάγαμε. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε εκείνη τη στιγμή είναι πως η μυρωδιά θα περάσει απαρατήρητη.
Κι όμως, όσο άβολη κι αν είναι η στιγμή, η ύπαρξη αερίων είναι φυσιολογική – και συχνά αναγκαία ένδειξη ότι όλα λειτουργούν σωστά στο έντερό μας. Η παραγωγή τους οφείλεται εν μέρει στον οργανισμό μας, αλλά κυρίως στο τεράστιο σύνολο μικροβίων που κατοικεί στο πεπτικό μας σύστημα: το εντερικό μικροβίωμα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν είναι απλοί «φιλοξενούμενοι» – είναι βασικοί σύμμαχοι στην πέψη.
Όπως εξηγεί η Δρ. Maximilienne Toetie Allaart, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Tübingen, σε άρθρο της στο The Conversation, η μυρωδιά των αερίων μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για τη σύσταση του μικροβιώματός μας.
Το μικροβίωμα του εντέρου
Όπως κάθε δακτυλικό αποτύπωμα, έτσι και το μικροβίωμα κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό. Τα μικρόβια συνεργάζονται για να διασπάσουν τις τροφές – υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες – παράγοντας λιπαρά οξέα και αέρια. Τα λιπαρά οξέα τροφοδοτούν τα κύτταρα του παχέος εντέρου, ενώ τα αέρια αποβάλλονται φυσικά – άλλες φορές αθόρυβα, άλλες όχι.
Τα βασικά στοιχεία των τροφών, όπως άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο και θείο, τροφοδοτούν την παραγωγή αερίων, με το υδρόθειο να είναι αυτό που ευθύνεται για τη χαρακτηριστική μυρωδιά. Τα υπόλοιπα αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και μεθάνιο, δεν έχουν οσμή.
Τα αέρια, πέρα από τη δική τους μυρωδιά, μπορούν να «μεταφέρουν» κι άλλες οσμηρές ενώσεις, κυρίως τρία λιπαρά οξέα: το οξικό, το προπιονικό και το βουτυρικό. Παρότι το άρωμά τους δεν είναι ευχάριστο, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο έντερο.
Ποιες τροφές ευθύνονται
Η ποιότητα και η οσμή των αερίων εξαρτώνται άμεσα από τη διατροφή μας. Το θείο, για παράδειγμα, είναι βασικό στοιχείο στις δύσοσμες ενώσεις και βρίσκεται σε πρωτεΐνες όπως η κυστεΐνη και η μεθειονίνη – κυρίως σε τροφές όπως το κόκκινο κρέας και τα αυγά. Όταν καταναλώνουμε πολλές ζωικές πρωτεΐνες, ενισχύεται η διαδικασία ζύμωσης στο παχύ έντερο, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής δύσοσμων ουσιών.
Η υπερβολική ποσότητα αχώνευτων πρωτεϊνών, επιπλέον, έχει συνδεθεί με προβλήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε τις πρωτεΐνες, αλλά ότι είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε ισορροπημένες ποσότητες ώστε να προλαβαίνει το σώμα να τις διασπάσει σωστά.
Οι τροφές με πολλές φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, παράγουν αρκετά αέρια αλλά όχι απαραίτητα με έντονη μυρωδιά. Ο λόγος; Το σώμα δεν μπορεί να τις διασπάσει μόνο του – το κάνουν τα καλά μικρόβια του εντέρου, δημιουργώντας ωφέλιμα λιπαρά οξέα και άοσμα αέρια.
Το έντερο είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα όπου τρόφιμα, μικρόβια και οργανισμός συνεργάζονται. Τα αέρια, λοιπόν, είναι απόδειξη ότι το σύστημα λειτουργεί. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί – αντιθέτως, είναι ένδειξη ενός ζωντανού και δραστήριου μικροβιώματος. Η καλή λειτουργία του εντέρου ενισχύεται από τη διατροφική ποικιλία και τη φυσική άσκηση.
Έτσι, όχι μόνο βοηθάμε το σώμα μας να διαχειρίζεται τα αέρια πιο… διακριτικά, αλλά ενισχύουμε και την υγεία του εντέρου σε βάθος.