Προσοχή στο πασχαλινό τραπέζι: Πώς η υπερβολή σε φαγητό και ποτό μπορεί να γίνει επικίνδυνη
Με αυτές τις συνήθειες, και απόλαυση θα υπάρχει και η υγεία μας θα μείνει ανεπηρέαστη
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 17/4/2025 | 00:02

Τις ημέρες του Πάσχα, η διάθεση για καλό φαγητό και κρασί χτυπάει κόκκινο. Όμως, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, αυτό το... ξεσάλωμα μπορεί να κρύβει κινδύνους.
Μετά από τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, η απότομη κατανάλωση βαριών, λιπαρών φαγητών, γεμάτων αλάτι, σε συνδυασμό με πολύ αλκοόλ, μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά σε σημείο να προκληθεί έμφραγμα ή ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτρης Τούσουλης, τονίζει πως ειδικά όσοι έχουν ήδη καρδιολογικά προβλήματα, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Το αλκοόλ, αν και συχνά υποτιμημένο ως παράγοντας κινδύνου, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η κολπική μαρμαρυγή.
Η παγίδα του Πάσχα: υπερβολή και... ψυγείο γεμάτο λιχουδιές
Το Πάσχα δεν τελειώνει στο τραπέζι της Κυριακής. Συνεχίζεται με τα περισσεύματα στο ψυγείο και τα γλυκά που καραδοκούν στο σαλόνι.
Στην Ελλάδα, πάνω από 2,5 εκατομμύρια άτομα έχουν υπέρταση, και οι μισοί δεν την έχουν ρυθμίσει σωστά. Αυτοί, μαζί με όσους έχουν περάσει κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την καρδιά μας;
– Φάτε νωρίς. Αν γίνεται, φάτε πριν την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο.
– Μην ξεχνάτε το πρωινό. Είναι το πιο σημαντικό γεύμα. Προσφέρει ενέργεια και μειώνει τη λαιμαργία.
– Αποφύγετε τα πολύ βραδινά δείπνα. Το να τρως και μετά να ξαπλώνεις, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια.
– Σερβιριστείτε σωστά. Μια μερίδα στο πιάτο, όχι τσιμπολόγημα από τις πιατέλες.
– Δώστε ρόλο στη σαλάτα. Να καλύπτει μεγάλο μέρος του πιάτου.
– Μην πάτε στο τραπέζι νηστικοί. Ένα ελαφρύ σνακ πριν – όπως ένα φρούτο ή λίγα κράκερ – μπορεί να σας «σώσει» από την υπερφαγία.
Ένα σωστό πρωινό πρέπει να συνδυάζει πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες. Για παράδειγμα: 1 αυγό και λίγο τυρί, δημητριακά ολικής με ξηρούς καρπούς και λίγο γάλα, ένα τοστ με ψωμί ολικής, ντομάτα και τυρί.