Γιατί ζαλίζεστε μετά το φαγητό;
Τι συμβαίνει και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε
Δημοσίευση 15/11/2015 | 00:22
Η «μεταγευματική υπόταση» είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, προσβάλλοντας το 1/3 αυτών και συνήθως προκαλεί αίσθημα ζάλης ή αδυναμία ισορροπίας, συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε λιποθυμία ή πτώση. Φαίνεται πως η εν λόγω πάθηση οφείλεται στην πτώση της αρτηριακής πίεσης μετά από το κυρίως γεύμα κάποιου, ενώ η ζαλάδα οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται και «φαινόμενο της πεταλούδας», κατά το οποίο μια μικρή αλλαγή σε μια μεγάλη περιοχή έχει μεγάλη επίδραση στην άλλη περιοχή.
Η πέψη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που απαιτεί μεγάλη ροή αίματος στα όργανα ώστε να ολοκληρωθεί. Για να πραγματοποιηθεί όμως, η καρδιά πρέπει να αντλεί το αίμα γρηγορότερα και να το στερεί από άλλα μέρη του οργανισμού. Καθώς συμβαίνει αυτό, τα αιμοφόρα αγγεία στις άλλες περιοχές του σώματος συστέλλονται, ώστε να μειώσουν τη ροή του αίματος που κατευθύνεται προς τα έντερα. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει μια κανονική πίεση για το αίμα.
Σε ορισμένους ανθρώπους, και ειδικά στους ηλικιωμένους, η καρδιά δεν μπορεί να αυξήσει τους παλμούς της κατά την πέψη, με αποτέλεσμα κάποιες φορές τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος να μην καταφέρουν να συσταλούν επαρκώς, ώστε το αίμα να μεταφερθεί στα κοιλιακά όργανα. Επόμενο είναι η πτώση της πίεσης του αίματος, μετά την κατανάλωση γευμάτων, ή αλλιώς η «μεταγευματική υπόταση». Συμπτώματά της είναι η ζαλάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων.
Βέβαια, αυτή η κατάσταση συνδέεται και με άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση ή η νόσος του Πάρκινσον, που επηρεάζουν την ικανότητα ελέγχου της πίεσης του σώματος.
Σε περίπτωση που τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται συχνά ή σας προκαλούν περαιτέρω προβλήματα, όπως λιποθυμία ή σύγχυση, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μαζί με την κατάλληλη θεραπεία, θα πρέπει να ακολουθήσετε και κάποιους μικρούς καθημερινούς κανόνες:
- Αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων, ειδικά του πρωινού.
- Φάτε τα γεύματα στην ώρα τους.
- Φάτε δείπνο τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθείτε.
- Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και προτιμήστε τα μικρά και τακτικά.
- Αποφύγετε τα αναψυκτικά και άλλα ανθρακούχα ποτά με τα γεύματα σας και προτιμήστε το νερό ή άλλα υγιεινά ποτά.
- Μείνετε καλά ενυδατωμένοι, πίνοντας πολύ νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Εάν πάσχετε από γαστρίτιδα, αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα και τρώτε μόνο φρούτα και λαχανικά για λίγες ημέρες.
- Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες μετά το φαγητό.
- Ορισμένα μπαχαρικά συμβάλλουν στη μείωση του αισθήματος της ζάλης μετά το φαγητό, όπως το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ. Ετοιμάστε τσάι από βότανα και πιείτε το μετά το φαγητό.
Νέα ελληνική πρωτιά στο Taste Atlas: Το ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα που αναδείχθηκε καλύτερο στην Ευρώπη
Shadow work: Το εργαλείο που βελτιώνει την ψυχική υγεία
Καίτη Γαρμπή: Οι εμφανίσεις που την έκαναν το απόλυτο fashion icon των 90s
Αυτές είναι οι ιδανικές θέσεις στο αεροπλάνο ώστε να μην κολλήσουμε κάποια γρίπη
Τα καλύτερα μέρη για φαγητό γύρω από το στολισμένο Σύνταγμα
Self care: 10 τρόποι για να ξεκουραστείς πραγματικά αυτές τις γιορτές
Το αγαπημένο άρωμα της Victoria Beckham είναι ιδανικό για κομψά κορίτσια
Panettone: Τρεις ειδικοί μας εξηγούν γιατί κοστίζει τόσο και πώς φτιάχνεται
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες