Δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες
Τα υπέρ και τα κατά
Δημοσίευση 1/10/2016 | 01:30
Τι σημαίνει «διατροφη χωρίς υδατάνθρακες»; Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Μισέλ Χάρβι, οι διατροφικές οδηγίες είναι πολύ απλές. Τις δύο συγκεκριμένες μέρες που θα επιλέξουμε να μειώσουμε τους υδατάνθρακες μπορούμε να καταναλώνουμε άφθονες ποσότητες άπαχης πρωτεΐνης (από κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά και πουλερικά) και καλά λιπαρά, αρκεί η ποσότητα σε γραμμάρια από τους υδατάνθρακες να μην ξεπερνά τα πενήντα. Όπως αναφέρει και ο δρ Ρούσελ στο βιβλίο του, πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας απελευθερώνοντας ορμόνες που μεταφέρουν το μήνυμα ότι είμαστε χορτάτοι και δεν χρειαζόμαστε άλλη ποσότητα φαγητού. Οι μέρες πρέπει να είναι συνεχόμενες και στο διάστημα αυτό να μην καταναλωθούν καθόλου ψωμί, ζυμαρικά ή αμυλώδη λαχανικά, όπως είναι οι πατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λαχανικά απαγορευμένα: πράσινα φυλλώδη, πιπεριές, μανιτάρια, ντομάτες, μπρόκολο, μελιτζάνες, σπαράγγια και κουνουπίδι μπορούν να συνοδεύουν τα γεύματα της πρωτεΐνης, ενώ τα σνακ μπορούν να περιλαμβάνουν κάποια μικρή ποσότητα φρούτου μέσα στην ημέρα - αρκεί να περιέχει την ελάχιστη δυνατή ποσότητα υδατανθράκων. Πολλοί που καταφέρνουν να φτάσουν στο επιθυμητό βάρος συνεχίζουν να ακολουθούν αυτή τη μέθοδο περιορίζοντας όμως τους υδατάνθρακες μόνο μία μέρα την εβδομάδα. Μάλιστα άτομα από την ομάδα που συμμετείχαν στην έρευνα της Χάρβι παραδέχτηκαν ότι συνέχισαν ακόμα και μετά την απώλεια λίπους να τρώνε περιορισμένους υδατάνθρακες μία μέρα την εβδομάδα και πράγματι είδαν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να εξισορροπούνται. Άλλωστε το τελευταίο στοιχείο αποτέλεσε και το κλειδί για τη βελτίωση της συνολικής εικόνας της υγείας τους.