Γιατί κοιμόμαστε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε;
Μια εξήγηση που δεν είχαμε σκεφτεί
Δημοσίευση 1/9/2017 | 00:04
Μεγάλη μερίδα ανθρώπων αναφέρει συχνά πως κοιμάται λιγότερο απ’ ότι παλαιότερα. Και έχουν δίκιο...
Δεν πρόκειται για πρόβλημα αϋπνίας ή για κάποια διαταραχή ύπνου αλλά απ’ ότι λένε οι επιστήμονες, αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό της επιβίωσης. Τι σημαίνει αυτό;
Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι διαφορές του ύπνου που σχετίζονται με την ηλικία διασφαλίζουν πως τουλάχιστον ένα άτομο πρέπει να είναι ξύπνιο κατά την διάρκεια της νύχτας. Αυτό πρόσφερε στους προγόνους μας προστασία από πιθανούς εισβολείς που παραμόνευαν τη νύχτα», λένε οι μελετητές.
«Η θεωρία ότι υπάρχει όφελος από το να ζεις μαζί με τους παππούδες ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά η παρούσα μελέτη επεκτείνει αυτή την ιδέα στην επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου», σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ντέιβιντ Σαμσον.
Σε παλιότερες μελέτες είχε αποδειχθεί πως το ίδιο συμβαίνει και σε πτηνά, ποντίκια και πολλά άλλα ζώα, με την παρούσα έρευνα να αποδεικνύει πως το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο.
Παρόλ’ αυτά οι ερευνητές δηλώνουν πως θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον λόγο που ο ύπνος μειώνεται με την ηλικία. «Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι παραπονούνται ότι ξυπνούν νωρίς και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν. Και εν τέλει μπορεί να μην τους συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο. Απλώς μερικά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος δεν είναι διαταραχές αλλά υπολείμματα του εξελικτικού μας παρελθόντος». Η μελέτη έχει πολύ δρόμο ακόμα αλλά δίνει μια απρόσμενη απάντηση σε ένα ερώτημα που δεν είχε αποσαφηνιστεί.